Esküvői illemkódex 1. – házasulandóknak

Esküvőtervező

Esküvői illemkódex 1. – házasulandóknak

3 kérdés-válasz +1 jótanács a meghívottak kapcsán

Manapság a lázadás a legkonformabb viselkedésforma. Olyan időket élünk, amikor gyakorlatilag minden ki nem mondott szabály áthágható. Legyen szó bármilyen eseményről, vannak íratlan rendelkezések – amelyek igazából ránk vannak bízva, hogy betartjuk-e vagy sem.

Az esküvő hasonlóan tipikusan ilyen alkalom. Lehet lázadni, de a szabálykövetők teljesen hagyományosra is alakíthatják, beállítottságuk szerint. Persze vannak átmenetek is, nemcsak a két szélsőség. A következőkben olyan „irányelveket” mutatunk be, amiket ideális esetben azért érdemes a kölcsönös udvariasság jegyében betartani. Elsőként a házasulandó felek számára adunk néhány jó tanácsot.

Esküvői illemkódex, kiket hívjunk meg
Esküvői illemkódex, kiket hívjunk meg

Esküvői illemkódex házasulandóknak – a nagy esemény előtt

  1. Hogyan tudassuk ismerőseinkkel a nagy döntést?

Most, hogy a virtuális valóság lassan túlszárnyalja az offline létet, sokan hajlamosak elfeledkezni az utóbbiról. Így fordulhat elő, hogy olyan ismerősök, akik elég közel állnak hozzánk, csak a Facebookról értesülnek a nagy hírről. Ez pedig, lássuk be, nem igazán elegáns megoldás. Ezért javasoljuk, hogy a fontosabb rokonoknak, barátoknak először – lehetőleg személyesen – áruljuk el a titkot, és csak ezt követően jelenjen meg az idővonalunkon a családiállapot-változás.

  1. Kit hívjunk meg, és kit nem kell?

Ez egy nehéz kérdés. Az például egy általános szabály, hogy akik részt vettek a leány- vagy legénybúcsún, azoknak az esküvőn is ott a helyük. De ezt talán nem is nehéz betartani. Elvégre a búcsú pont egy olyan esemény, amire eleve csak a hozzánk tényleg legközelebb állókat hívjuk meg.

Amit viszont igencsak nehéz megúszni, az a szűk családi kör. Őket mindenképpen ajánlott meghívnunk, de a távolabbiak esetében már nem kell ezt ilyen szigorúan venni. Azt pedig, hogy ki számít „szűk” rokonságnak, a kapcsolat személyessége, és az érintkezés gyakorisága határozhatja meg.

A munkahelyi és baráti kör pedig már jóval lazább. Nem feltétlenül kell például a főnökünket meghívnunk, ha nem érezzük különösebben közel magunkhoz. Persze, ha úgy érezzük, hogy a meghívás befolyással lehet a későbbi pozíciónkra, akkor érdemes elgondolkodni rajta…

Esküvői illemkódex, kit kell és kit nem szükséges
Esküvői illemkódex, kit kell és kit nem szükséges

 

  1. Mit tegyünk, ha valaki szeretne részt venni, de mi nem kívánjuk a jelenlétét?

Nem könnyű a helyzet, ha egy rég nem látott ismerős/kolléga, aki hallott az esküvőnkről egyszer csak felbukkan, meghívást kérve. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha nem hímezünk-hámozunk. Tudtára kell adnunk, hogy ő már nem fér bele a keretbe. Persze ezt is lehet finoman körítve tálalni. Mondjuk például azt, hogy a helyek száma sajnos véges, és már a közeli rokonok, ismerősök betelítették.

Esküvői illemkódex, a helyek száma sajnos véges, és már a közeli rokonok, ismerősök betelítették.
Esküvői illemkódex, a helyek száma sajnos véges, és már a közeli rokonok, ismerősök betelítették.

És a végére egy fontos, bár soha ki nem mondott alapszabály, amit tényleg érdemes betartani:

+1. Az esküvőn részt vevőknek az esemény során ne kelljen semmiért fizetnie.

Ez azt jelenti, hogy ha például van italbár, akkor az ottani fogyasztást is a házasulóknak illik állnia. Érdemes tehát előre belekalkulálni a büdzsébe ezt a költséget is.

Ám ha például messze tartjuk az esküvőt, és ezért az ott alvás is opció, akkor érdemes ezt a meghívóban előre jelezni. Hiszen az eljutás benzinköltsége is a résztvevők kontójára megy, így a szállásdíjat sem nekünk kell állni. Ennek ellenére fontos, hogy a vendégek számára ez ne a nagy napon okozzon meglepetést…