A magyar eljegyzési szokások titkos világa

A magyar eljegyzési szokások titkos világa

A lánykérés a páron kívül a család számára is nagy öröm, amelyet a hagyományok szerint együtt is szokás megünnepelni. Ez természetes, hiszen a két család így válik eggyé. Most utánajárunk, hogy milyen hagyományokat és eljegyzési szokásokat ismerünk, amelyeket a magyarok szeretnek betartani.



Eljegyzési hagyományok

Ha egy kicsit mélyebbre ásunk, a Magyar Néprajzi Lexikon szerint régebben nem kapott a házasodni készülő hölgy eljegyzési gyűrűt, hanem sokkal inkább jegyajándékok cseréjéről szólt a „jegyváltás”. Korábban nem a maihoz hasonló intim pillanatnak számított az eljegyzés, hanem a menyasszony szülei otthonában került erre sor. A tanúk jelenléte is fontos volt, hiszen a házasságkötés anyagi részleteiről is ilyenkor döntöttek. Érdekesség, hogy régen nem volt külön eljegyzési gyűrű, amelyet a nő hordott az ujján egészen a házasságkötésig, hanem a pár mindkét tagja karikagyűrűt hordott a házasság napjáig a bal gyűrűsujján. A házasságkötés alkalmával pedig áthelyezték a jobb gyűrűsujjukra. Magyarországon a gyűrű hagyománya a 19. századtól vált jelentőssé, amikor ugyanis az összes amerikai romantikus filmben felbukkant az eljegyzés pillanatában a gyűrű is, ahol az egy köves gyémánt eljegyzési gyűrűt meglepetésként kapta a nő.

A magyar eljegyzési szokások titkos világa
A magyar eljegyzési szokások titkos világa

Eljegyzési szokások: Eljegyzési vacsora?

A hagyomány szerint az eljegyzési vacsorát a lány családjánál tartják, de ez a hagyomány már kezd elveszni. Ennek oka, hogy a legtöbb pár már együtt él, mire eljegyzésre kerülne sor. Egyre jobban kedvelik a párok a külsős helyszínt, ha eljegyzési vacsora megtartásáról van szó. A hagyomány úgy tartja, hogy az ételeket és a desszertet a menyasszony családja biztosítja, míg az italokról a vőlegény családja gondoskodik.

A vacsora vendégek meghívása

A vacsora első alapvető kérdése, hogy kiket illendő meghívni a különleges eseményre. Az aranyszabály az eljegyzési vacsora körülményeit tekintve az, hogy csak olyan személyeket hívjatok meg, akikre az esküvő napján is számítotok majd! Az nem jelent gondot, ha a későbbiekben az esküvőre olyat is meghívtok, aki a vacsorán nem vett részt, de fordítva kellemetlenül is elsülhet. Az ültetési rendet érdemes előre megszervezni és családonként összeírni a listát.



A hivatalos lánykérés

Bár manapság az eljegyzési vacsorát a lánykérés után szervezik meg, azért érdemes a vacsorán is megejteni a lánykérést. Történhet ez a vacsora előtt is, a lényeg, hogy szeretteink körében is megtörténjen. Aki valóban hagyománytisztelő, annak a vőlegénynek ki kell kérnie a lányt az édesapától, ez egy kedves gesztus a lány családja felé.

A vőlegény ajándékai

Hagyományos esetben a vőlegény az eljegyzési vacsora elején köszönti menyasszonyát és az örömanyákat. Ilyenkor a vőlegénynek illik a saját édesanyján kívül szép csokorral meglepni kedvese édesanyját is. Ha a nagymamák is jelen vannak, akkor egy-egy szép csokorral nekik is lehet kedveskedni. Az örömapáknak és a nagypapáknak egy-egy üveg italt szoktak ajándékba adni.

Az eljegyzési vacsora legszebb része a pohárköszöntő. Ez az alkalom tökéletes arra, hogy a leány és a legény szülei, és akár legjobb barátaik is felszólaljanak. Hangot adhatnak örömüknek és közös élményeiket is alkalmuk van elmesélni. A kedves szónoklatokról egészen a vicces történetekig bármilyen stílusban beszélhetünk, de ezt érdemes a párral egyeztetni korábban. A legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát és a pár egy életre szóló boldog emlékként őrizhesse ezt a varázslatos eseményt!