Esküvő 5 dolog – vagy inkább 4?

Valami kék

Esküvő 5 dolog – vagy inkább 4?

Rengeteg ismert hagyomány kering világszerte az esküvő, házasság szertartása körül. Némelyik olyannyira népszerű, hogy gyakorlatilag már a legtöbb nemzet házasulandói magukénak érzik, és igyekeznek minél jobban betartani őket.

Az egyik ilyen legismertebb babona a „valami új, valami régi, valami kölcsönkapott, valami kék”, ami a menyasszony viseletével kapcsolódik össze. Hazánkban is meglehetősen ismert, és sokan előszeretettel tartják magukat hozzá az esküvő során. Az is elterjedt tény erről a szokásról, hogy Angliából ered, a viktoriánus időszakból.

Ha megszámoljuk, ez 4 dolog – ettől viszont van, aki elbizonytalanodik. Ők ugyanis tájékozottabbak: 5 féléről is hallottak már. És ez kissé zavarba ejti őket. Vajon mi lehet akkor az ötödik? Járjunk most utána ennek a zavarba ejtő kérdésnek.

Esküvő 5 dolog -Valami kék
Esküvő 5 dolog -Valami kék

Esküvő 5 dolog – honnan ered ez?

Azt már tudjuk, hogy valahol Angliában kell keresnünk a választ. Ott így hangzik ez a babona: „Something new, something old, something borrowed, something blue.”

Az angol nyelvben járatosak könnyebben meg tudják fejteni a rejtvényt. Ha ugyanis valaki ki tudja ejteni a külföldi szavakat egymás után, rögvest érezni fogja. Tudniillik ennek a mondatnak nemcsak egy természetes dallama van – ez még a véletlen műve is lehetne. De ezen kívül az „old” és „borrowed” valamint „new” és a „blue” szópárok kiejtve bizony rímelnek is. Ez tehát valami versike vagy rigmus lehet eredetileg.

Ha valaki rákeres erre, akkor a következőt találhatja meg:

„Something old,
something new,
something borrowed,
something blue,
and a silver sixpence in her shoe.”

Az is könnyen fellelhető, hogy ez a dalocska az angliai Lancashire megyéből származik, és az eredete az 1883-as évre tehető. (De még korábbi megjelenéseket is felleltek már egy tudományos folyóirat 1876-os számában. Továbbá 1871-ben is szerepelt egy magazinban, egy esküvői babonákról szóló novellában.)

Esküvő 5 dolog -Valami régi
Esküvő 5 dolog -Valami régi

Esküvő 5 dolog – valóban 5 dolog

Így persze már mindenki számára nyilvánvaló, hogy itt bizony, ahány sor áll a versben, annyi „dolog”-ról van szó. Azaz tényleg, ez eredetileg valóban 5 dolog volt az angolszász esküvői hagyományban.

Hogy mit jelent az ötödik sor „..and a silver sixpence in her shoe”? (A sorvég amúgy ugyancsak rímel a „new” és „blue” szavakkal.)

 

Vázlatos fordításban magyarul: „..és egy ezüst hatpennys a cipőjében”. És valóban, szokás volt egy ezüstérmét tenni a menyasszony cipőjébe, hiszen ez gazdagságot és jólétet biztosított a házasság során.

Esküvő 5 dolog -Valami új
Esküvő 5 dolog -Valami új

Esküvő 5 dolog – mégiscsak 4 dolog

A vers ötödik sorát már az angolszászok is egyre kevésbé érezték fontosnak betartani. Nem csoda hát, hogy a többi nemzet már elsősorban az első négyet vette át – többek között mi, magyarok is.

Összességében tehát elmondható, hogy az 5 dolog nálunk valójában inkább 4. Hacsak valamelyik ara úgy nem dönt, hogy ő bizony a rigmus minden sorához ragaszkodik – elvégre ezt is nyugodtan megteheti.

További érdekes cikkek