Esküvő a szabadban?

Esküvő a szabadban

Esküvő a szabadban?


Az esküvők világa folyamatosan változik a menyasszonyi ruha divat a dekoráció stílusa és minden más is. Akadnak persze örök klasszikusok amivel nem foghatunk mellé, de ezen belül mindenki színestheti az eseményt a saját kreativitása szerint.

Hagyományos esküvő vagy esküvő a szabadban?

Ha mindenképpen biztosra akarunk menni a legjobb választás, ha éttermet választunk helyszínként. Felkészültek a násznép teljes ellátására étellel, itallal, gondos kiszolgálással és többnyire dekorációs ötletekkel, sőt talán kész dekorációval is rendelkeznek akár több színben is. Elegendő tárolóval rendelkeznek az italok a torta és a sütemények hűtésére. A felszolgálásra elegendő létszámú szakmailag magasan képzett személyzettel rendelkeznek. Ha az étterem kerttel vagy terasszal is rendelkezik, akkor megütöttük a főnyereményt, mert jó idő esetén kint is tartózkodhat, akinek az esik jól a vendégeink közül. A rossz idő pedig esélytelen a hangulat elrontására, mert bent elegendő hely van minden vendég számára a tánchoz és a mulatozáshoz is. Aki biztonsági játékos annak ennél nem kell jobb választás.

Esküvő a szabadban

Esküvő szabadban

Egyre inkább terjedőben van a szabad ég alatt kimondani a boldogító igeneket, ami csodás és romantikus terv, de az időjárás jelentősen befolyásolhatja a terveinket. Ehhez nem kell, hogy vihar kerekedjen és elvigye a sok órás fáradtságos munkával felépített varázslatos esküvői dekorációinkat éppen elég, ha a nap perzselően süt és naptejet kell osztogatni a vendégeknek, nehogy leégjenek. Nem tanácsos csak szabadtéri esküvőben gondolkodni semmi esetre sem. Érdemes felkészülni az időjárás szeszélyeire a meteorológiai előre jelzéstől függetlenül. A legjobb, ha olyan helyszínt választunk, akik szabadtériek mégis mindennel felszereltek bármilyen eshetőségre felkészültek. Alapszabály: „B” terv nélkül tilos szabadtéri esküvőt tervezni.

Célszerűen minden egy helyen

Ha biztosra akarunk menni és egy füst alatt remek helyet is szeretnénk a fotózásra, akkor válasszunk egy lovastanyát vagy majort. Itt lehetőség van a szabadtéri esküvőre, hintón is érkezhettek, lovakkal fotózkodhattok, mindenre van lehetőség, ami a szabadtéri esküvőt csábítóvá teszi, emellett pedig van fedett étterem rész is ahol a vacsora nyugodt légkörben megrendezhető. Nincs szükség semmilyen eszközbérlésre és minden a rendelkezésre áll, amit csak szeretnénk. A varázslatos helyszínen készült fotók pedig mindenkit le fognak nyűgözni.

Csak a legbátrabbaknak

Csakis a legbátrabbaknak való egy a nulláról indított helyszínen esküvőt szervezni. Ha ezt a megoldást választjátok, akkor mindent pontosan rögzítsetek egy a végtelenségig részletes forgatókönyvbe, mert az itt csak az lesz használható, amiről gondoskodtatok és oda is ért a helyszínre. Ha bármi hiányzik, akkor előfordulhat, hogy le kell mondani róla. Az egyedi helyszínnek megvan a maga varázsa, de jól meg kell fontolni, megéri a kockázatot. Lehet, hogy a helyszínbérleti díjának megtakarítása csábítóan hangzik, de mire mindent mást, eszközöket, esküvői dekorációt kibéreltek és oda szállítódik nem biztos, hogy előrébb lesztek a catering árakról pedig még nem is szóltunk.

Esküvő a szabadban dekoráció
Esküvő a szabadban, dekoráció

Amit a szervezésnél semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni:

  • Az időjárás: a jó időt megrendelhetjük, de azért fedett tér mindenképpen biztosított legyen. Ha ez nem oldható meg a helyszínen, akkor marad a sátorbérlés, ami egyáltalán nem olcsó mulatság.
  • Mosdók: Gondoljuk át elegendő mosdó áll-e rendelkezésre a helyszínen. A legrosszabb estben marad a ToiToi, de ezt nem tekinthetjük egy elegáns megoldásnak.
  • Világítás: étterem esetében ez nem gond, de a szabadtéri esküvőnél gondoljuk át mennyi fényre lesz majd szükség, sötétedés után. A gyertyák, mécsesek fáklyák nagyon romantikusak, de csakis nagyon biztonságosan használva őket.
  • Hangtechnika: a legtöbb helyszín rendelkezik alapfelszereltséggel a hangtechnikát illetően, de érdemes a zenekart is megkérdezni ők milyen felszereléssel érkeznek. Kellemetlen tud lenni, ha a szuper zenét játszó zenekar a hangerő hiánya miatt nem tudja megfelelően szórakoztatni, táncra bírni a násznépet. A szertartásvezetőt, ceremóniamestert vagy vőfélyt is kérdezzük meg milyen hangosításra lesz szüksége.
  • Áramellátás: egy hiányzó hosszabbító nagy gond tud lenni adott esetben. Ebből inkább legyen pluszba, mert kellemetlen lenne abból választani, hogy vagy fény vagy zene amit kaphatunk mert nincs elég elosztó és hosszabbító hogy egyszerre működhessenek.
  • Hűtés és melegítés: nyári esküvőkön a hűtés szokott a főszerepbe kerülni. A menyasszonyi torta hűtéséről mindenképpen gondoskodjunk, mert éjfélig nem fogja bírni a nélkül. Ha catering cég gondoskodik az ételekről, italokról akkor az ő segítségüket is kérhetjük ebben.
  • Berendezés: ha a székek, asztalok, terítők, kanalak, kések poharak, villák is bérelve lesznek, ezeknek legyen egy külön felelőse. A legjobb, ha esküvőszervező segítségét kérjük, akinek már van rutinja a szervezésben és biztos, hogy nem fog semmi kimaradni a listából.

Tengerparti esküvő

A szabadtéri esküvő legkülönlegesebb változata. Erre már külön szolgáltatók szakosodtak. Érdemes egy a számunkra rokonszenves szolgáltatót kiválasztani, akik mindent megszerveznek az utazást, a szállást a szertartásvezetőt és minden mást is. ezek az esküvő általában szűkkörűen. Egy nagy létszámú násznép költségeit nehéz lenne fedezni. A polgári szertartást, ami alapján a hivatalosan is házasságkötés is megtörténik célszerű itthon előtte elintézni, mert a papírok honosítása nem mindenhol zajlik egyszerűen.

Esküvő a szabadban, tengerparton
Esküvő a szabadban, tengerparton