Nászajándék-illemkódex – tudd meg, mit illik és mit nem! A pénz

Nászajándék - pénz

Nászajándék-illemkódex – tudd meg, mit illik és mit nem!

Pénzkérdések

Ajándékot venni minden esetben nehéz. Legyen az bármilyen alkalomra is, mindig ott rejtőznek a veszélyek, kérdések. Mit vegyünk neki, aminek örül, ami nekünk is belefér a keretbe, amire más nem gondol, ami beszerezhető… No és persze mit illik venni az adott alkalomra?

Az esküvő egy különösen nehéz feladat ebből a szempontból. Annak is megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amiket vagy ismer az ember, vagy nem. Ráadásul több egyéb tényező is befolyásolhatja azt, hogy mi legyen a megfelelő nászajándék az esküvőre, amire meghívtak minket. Ezzel kapcsolatban szeretnénk veletek megosztani néhány hasznos információt, ami segíthet nektek is a későbbiek során.

Először is, a legkényesebb dilemma, ami elsőként merülhet fel: a pénz.

Nászajándék - pénz
Nászajándék – pénz vagy ajándék és mekkora összegben?

Nászajándék-illemkódex: ajándék vagy pénz

  1. Szabad-e pénzt adnom nászajándékba?

Sokszor a házasuló felek megkönnyítik dolgunkat azzal, hogy eleve jelzik a meghívóban (vagy másként): a pénz lenne számukra a legildomosabb. Ám nem minden esküvő esetében van ilyen szerencsénk.

Ideálisan, ha eléggé ismerjük őket, tudjuk, mire lehet szükségük, ilyenkor nem nehéz valami kreatív és hasznos ajándékot kitalálni. De legtöbbször ez nem így van. Így hát adódik az ötlet, a pénz.

És valóban: ha nincs konkrétum (lista, ötlet, bármi), amit a pár szeretne, akkor természetesen nem tiltja semmi, hogy pénzt ajándékozzunk. Nekünk is egyszerűbb, és minden bizonnyal a házasulandók is ezt tudják a leghasznosabb és legkreatívabb, nekik megfelelő célokra fordítani.

Nászajándék - pénz
Nászajándék-illemkódex: ajándék vagy pénz
  1. Mennyi pénzt adjak vagy költsek nászajándékra?

Ez alapvetően két dologtól függhet. Egyrészt a forint aktuális értékétől, másrészt pedig attól, mennyire vagy közeli kapcsolatban a házasulandókkal.

Első esetben lehet például ahhoz viszonyítani, hogy egy átlagesküvőn mennyibe kerülhet fajlagosan egy főnek a részvétele. Ha körülbelül ennek megfelelő összeget juttatsz vissza nekik valamilyen formában, az már elegendő lehet. Mainapság egyébként átlagosan 10 000 és 25 000 Ft között szoktak a vendégek általában nászajándékra költeni.

A párhoz fűződő kapcsolatod szorossága pedig egyenes arányban áll a nekik adandó összeggel/ajándék értékével. Vagyis minél közelebb állsz hozzá(juk), annál többet illik költeni rá.

  1. Többet kell-e adnom/költenem, ha a párommal megyek az esküvőre?

Amennyiben mindketten kapcsolatban álltok a párral, akkor nyilván igen. Ez esetben az is jó, ha ketten adtok egyféle, ám nagyobb értékű ajándékot nekik. Így már akár egy hasznosabb, értékesebb ajándék is kitelhet belőle. Ez pedig nekik is lehet, hogy nagyobb örömet tud okozni.

Ha viszont nem ismerik a vendégedet, akkor is érdemes neki valamilyen módon hozzájárulnia. Elvégre ő is ugyanúgy kiélvezi a lagzi adta élvezeteket. Természetesen ő adhat valami jelképesebb összeget, vagy akár beszállhat a te ajándékodba is, csak nem feltétlenül ugyanakkora értékben.