Esküvői érdekességek, 5+1 fura hagyomány a nagyvilágból

Esküvő

Esküvői érdekességek, 5+1 fura hagyomány a nagyvilágból

Az esküvői ceremónia régi szokásokra tekint vissza, sokszor mai szemmel furcsának tűnő hagyományokkal. Gondoljunk csak bele: rizst szórnak ránk; éjfélkor töltött káposztát kell fogyasztanunk – már ezek is épp eléggé szokatlanok. És most csak egy pár példát említettünk az esküvői érdekességek listájából, méghozzá a saját kultúránk háza tájáról.

Ám ha még ennél is távolabbra tekintünk, akkor lepődhetünk csak meg igazán! Hallottál már például olyanról, hogy a menyasszonyt beszínezik vagy éppenséggel felhizlalják? Bizony rengeteg, számunkra szürreálisnak tűnő hagyomány létezik a nagyvilágban, szemezgessünk belőle most néhányat.

Esküvői érdekességek

Esküvői érdekességek – a menyasszony és a vőlegény

A furcsa szokások egyik legkedveltebb célpontja természetesen maga a jegyespár.

  • India

Itt például ugyebár a testfestés nagy divat, egyértelmű hát, hogy az arát a nagy nap előtt gyönyörűen feldíszítik. A testére pingált gyönyörű mintákkal – ettől érzi magát igazán különlegesnek a menyasszony, nem pedig a hagyományosabb ruhától!

Tradicionális esküvő India
Tradicionális esküvő India

Ám vannak ennél jóval kellemetlenebb szokások is. Ugyanitt ugyanis az is előfordulhat, hogy a menyasszonyt először egy állattal házasítják össze… Szerencsére ez csak a későbbi, valódi esküvő érdekében történik: a cél az, hogy így űzzék el a gonosz szellemeket tőle. Legtöbbször kislánykorban tesznek így vele, mégpedig azért, hogy később nyugodt szívvel lehessen emberi választottjáé.

  • Mauritánia

Nem mindenhol tartják úgy, hogy a nőiesség a karcsúsággal kezdődik. Bizony sokan még a milói Vénusz helyett inkább a willendorfit részesítik előnyben… Mauritániában ennek érdekében a menyasszonyt a házasság előtt hízókúrának vetik alá. Így lesz sokkal vonzóbb férje számára, és még a házasság sikerességét is elősegíti.

  • afroamerikai kultúrák

Míg nálunk a boszorkányok, náluk az esküvő jut eszükbe a seprűről. A mieink utaznak rajta, ők átugorják. A jegyespár azért teszi ezt ugyanis, hogy ezzel hagyják hátuk mögött, „seperjék el” a haszontalan múltat. Méghozzá egy jobb, boldogabb és sikeresebb közös élet reményében.

Tradicionális esküvő Afrika
Tradicionális esküvő Afrika

Esküvői érdekességek – a vendégek

Azért a közelebbi európai népszokások is tartogatnak izgalmas meglepetéseket.

  • Franciaország

Itt például nem hagyják a boldog párt romantikus együttlétben. Ehelyett inkább mindenféle edények, fémeszközök veregetésével olyan zajt csapnak, amire muszáj, hogy előjöjjenek intim rejtekükből. Teszik mindezt azért, hogy megkínálják őket mindenféle jóval-frissítővel. Persze lássuk be, igazuk van: miért csak a jegyesek érezzék jól magukat, ha már őket is meghívták az esküvőre?

  • Svédország

A svédek inkább pikánsabb élvezeteknek hódolnak. Náluk ugyanis, ha az esküvői pár egyik tagja elhagyja a helyszínt, szabad a vásár a megmaradt megcsókolására. A vőlegényért természetesen a hölgyek, míg a menyasszony csókjáért az urak várakoznak hosszú sorokban náluk.

Mindezek után rátok bízom a döntést. Ítéljetek: szerencsésebbek vagy inkább pechesebbek vagyunk, amiért kicsiny hazánk szokásai szerint esküdhetünk örök hűséget választottunknak.

Esküvői érdekességek

Esküvői bakik 1. – bevezető