Nászajándék-illemkódex – Mikor, hogyan ajándékozzunk?

Esküvő a vendég szemével

Nászajándék-illemkódex – tudd meg, mit illik és mit nem! 2. Mikor, hogyan ajándékozzunk?

Korábban nagyjából már körüljártuk azt a kérdést, hogy illik-e pénzt adni, és ha igen, miként, nászajándékba. De mi a helyzet akkor, ha, akár azért, mert a pár nem szeretné, akár mi, de idegenkedünk az anyagiaktól? Inkább valami személyesebb dologgal lepnénk meg őket, de mikor adjuk át? Ha pénzről vagy valami kisebb dologról van szó, általában a menyasszonytánc után, a friss házasok elébe járulva szokták átadni. De ez nem feltétlenül mindig van így.

Nászajándék illemkódex

Nászajándék-illemkódex – ajándékozás az esküvőn kívül

Bár a fent említett, össznépi nászajándék-átadás a legegyszerűbb, sokszor előfordulhat, hogy erre nincsen lehetőség. Melyek lehetnek ezek?

  1. Ha nem tudunk részt venni az esküvőn

Ilyenkor persze sokan úgy vannak vele, hogy ha nem mennek el az eseményre, akkor nem is kell ajándékot adni a házasulóknak. De a közeli rokonság, akik például rajtuk kívül álló okok miatt nem tudnak részt venni rajta, így is szeretne valamivel kedveskedni nekik.

  1. Ha valami nagyobb méretű ajándékkal készültünk

Az esküvő alatt vagy a végén kissé problémás lehet, ha sok kisebb-nagyobb csomagot kell összeszedni és hazahordani. És lássuk be: a fiatalok akkor nem biztos, hogy ezzel szeretnének éppen foglalkozni…

  1. Ha szeretnénk kissé személyesebben, emlékezetesebben átadni az ajándékot

Természetes, hogy a tömeges átadáskor nehezebb úgy megajándékozni a párt, hogy az emlékezetes legyen. Sőt, ilyenkor még az is előfordulhat, hogy elsikkad, mit kitől kaptak, ha nem kellően személyes a csomagolása.

Nos, ilyen esetekben mégis mikor történjen meg az ajándékozás?

Nászajándék-illemkódex – mikor ajándékozzunk?

Általában úgy tartják, hogy az esküvő napjáig illik átadni az ajándékot a házasulóknak.

Azért persze akkor sem dől össze a világ, ha csak utána kerül sor rá. Van, aki azt mondja, hogy lehetőleg a házasságot követő 2 hónapon belül jó, ha megtörténik az ünnepélyes átadás. Hiszen később már kezd egy kicsit elfakulni a nagy élmény a mindennapi kerékvágásba való visszatérést követően. Meg hát ugye mégiscsak a legtöbben úgy vagyunk vele, hogy minél hamarabb megkaphatjuk, annál jobb. Had örüljenek neki – és használhassák kedvükre – amilyen gyorsan csak lehet.

Mások szerint egy éven belüli átadással még mindig jók vagyunk, de ha megoldható, inkább ne húzzuk olyan sokáig.

Nászajándék-illemkódex – hogyan adjuk át az ajándékot?

Mindenképpen személyesen érdemes, lehetőleg nyugodtabb körülmények között, amikor te is, és a pár is kellőképpen kiélvezhetitek az ajándék feletti örömet. Ez lehet akár az otthonukban, de el is mehettek valahova egy kis utólagos ünneplésre. Elvégre a házasság bármennyi megemlékezést megér!

Nászajándék- illemkódex

Nászajándék-illemkódex – tudd meg, mit illik és mit nem! 1. A pénz