Híres esküvők 1. – amikor nem a kor számít

Híres esküvők, Jókai Mór

Híres esküvők 1. – amikor nem a kor számít

Vajon mi lehet a sikeres házasság titka? Persze erre mindenki rögtön rávágja: a szerelem. De vajon akkor mi a boldog szerelem titka? Erről soha nem szűnik meg a vita, és talán soha nem fogjuk megtalálni az egyetlen igazi választ sem rá.

A kérdés egyik aspektusa – ugyancsak rendkívül megosztó téma – a felek közötti korkülönbség. A legelterjedtebb nézet jelenlegi férfiközpontú társadalmunk szerint ideálisan az, ha a férfi idősebb – de nem sokkal! – a nőnél. Annak ellenére, hogy általánosságban a nők tovább élnek, így nagyobb eséllyel vannak arra kárhoztatva, hogy évekig egyedül maradjanak életük alkonyán.

Nehéz kérdés mindenképpen, és mi nem is szeretnénk ebben állást foglalni. Most inkább bemutatunk néhány példát arra, hogy a korkülönbség ellenére is van példa a boldog házasságra – híres emberek megtörtént esküvőivel.

Híres esküvők 1. – Jókai Mór

Híres esküvők, Jókai Mór

Ki ne ismerné hazánk egyik legismertebb, legtermékenyebb íróját, Jókai Mórt? A XIX. század legnépszerűbb alkotója 79 évig élt, és ezalatt 2, a környezete által botrányosnak tartó házasságot kötött.

Első felesége, az ugyancsak ismert színésznő, Laborfalvi Róza 8 évvel volt idősebb Jókainál. 1848. március 15-én, híres nemzeti ünnepünkön találkoztak, mikor a színésznő Gertrúd királyné szerepét játszotta a Bánk Bán-ban. Jókai, az izgalmas eseményektől fellelkesülve fellépett a színpadra, hogy szóljon a közönséghez, Róza pedig saját kokárdáját tűzte az író ruhájára. Még azon a nyáron megtartották az esküvőt, annak ellenére, hogy Jókai családja és barátai mind ellenezték a házasságot. Petőfi annyira nem nézte jó szemmel, hogy emiatt romlott meg a jó kapcsolatuk. Pedig boldogan, békében éltek 36 évig, a színésznő haláláig.

Bár Róza elvesztése nagyon megviselte, Jókai még egy házassággal botránkoztatta meg ismerőseit. Ezúttal ismét egy színésznőt, Nagy Bellát vette feleségül, aki nem csekély 54(!) évvel volt fiatalabb nála. A család és barátok ismét mindent megtettek, hogy ne történjen meg, szerencsére sikertelenül. Bella az író haláláig kitartott mellette, és később sem házasodott újra.

Híres esküvők 1. – Edgar Allen Poe

Híres esküvők, Edgar Allen Poe

 

De természetesen a nagyvilágban is akadnak hasonló esetek. Poe, az amerikai alkotó mindössze 40 évet élt, és máig rejtélyes körülmények között halt meg. Különleges, misztikus történetei, a detektívregény feltalálása, gyönyörű, egyedi hangzású versei tették híressé. Ő talán még messzebb merészkedett: rokonát, első unokahúgát, Virginiát vette feleségül. A lány 13(!) éves volt ekkor, Poe pedig 26. Házasságuknak a lány halála vetett véget, Virginia tuberkulózisban hunyt el 1847-ben. A betegségére már korábban fény derült, ami nemcsak őt, de párját is megviselte, valószínűleg emiatt adta ivásra a fejét. Kevesebb mint három évvel élte túl feleségét, kinek elvesztése után már nem igazán találta helyét a világban.

A híres alkotók életére és műveire egyaránt nagy hatással voltak házastársaik. Hogy nem a konvenciók szerint választották meg párjukat? Azt gondolom, mindez nem számít. Ezek a szerelmek inspirációt, támaszt nyújtottak tehetséges embereknek, az utókor számára pedig csodálatos műveket. A szerelem pedig kitartott, a közvélemény és a korkülönbség ellenére is. A jó házasság titka tehát nem valószínűleg nem ezen múlik.