Esküvő a vendég szemével

Esküvő a vendég szemével

Esküvő a vendég szemével

Van az az életszakasz, amikor az ember úgy érzi, folyton esküvőkre jár. Barátokéra, rokonokéra, nem mellesleg pedig a sajátjára. Így hát legtöbben mindkét oldalt megtapasztalhatjuk: azt is, amikor csak szemlélődünk, meg azt is, amikor a „hóhért akasztják”.

Amikor azonban a sajátunkra készülünk, könnyen előfordulhat, hogy némileg beszűkül a látásmódunk. A MI esküvőnk, a MI boldogságunk, a MI napunk. Szeretteink, barátaink csak külső szemlélők, nekik nincs is más dolguk, mint hogy jól érezzék magukat, irigykedjenek, esetleg kárörvendjenek. A meghívottakkal annyi macera van… Nem tudjuk, mennyien jönnek, kivel jönnek, mit fognak szólni az egészhez.

Ezért a rengeteg készülődés közepette érdemes lehet picit megállni a pörgés közepette, és megpróbálni belehelyezkedni az ő nézőpontjukba is. Mert igenis, nekik is merülhetnek fel nehézségek egy esküvő során. Nézzünk kicsit bele az ő szemükkel is a felkészülésre.

Esküvő a vendég szemével – az időpont

Hát igen, nehéz ezt jó előre lefixálni. A legtöbb esküvő nyáron köttetik, mert akkor van jó idő, és ez a szabadságok időszaka, amikor ugyebár mindenki ráér. De ne feledjük: ilyenkor mennek a legtöbben nyaralni, egy hosszabb, egybefüggő szabadságra. Amit ugyancsak hamar meg kell szervezni. Így ha az időpont éppen arra az időszakra esik, egyik esetben át kell szervezni az egész család életét. Másik esetben esetleg mi járhatunk rosszul úgy, hogy egy (vagy több) számunkra fontos személy hiányozni fog a nagy napról. Akinek esetleg ez éppannyira fájdalmas, mint nekünk.

Persze nyilván lehetetlen olyan időpontot találni, ami mindenkinek jó. De azért lehet segíteni esetleg abban, hogy minél többen osztozhassanak az örömünkben. Például, ha a lehető leghamarabb informáljuk a meghívottakat. Így ők ennek tudatában tudják megszervezni a családi programokat, hogy ez is beleférjen nekik.

Esküvő a vendég szemével
Esküvő a vendég szemével fontos lehet az időpont

Esküvő a vendég szemével – az időpont

Fontos kérdés egy meghívott számára: hogyan tud eljutni a helyszínre. Nem biztos, hogy mindenki olyan szerencsés, hogy van autója. Ha távol van otthonától, hogyan fog hazajutni? Ez esetben nem árt készülni szálláslehetőséggel, illetve segíteni annak megszervezésével, hogy az autósok esetleg más vendégeket is tudjanak szállítani.

Esküvő a vendég szemével
Esküvő a vendég szemével, fontos az időpont

Esküvő a vendég szemével – az ajándék

Ha nem adunk konkrét információkat arról, mi az, amit szeretnénk, nagyon nehéz lehet kitalálni, mi lenne az ideális ajándék. Nem mindenki egyszerűsíti le a kérdést annyira, hogy akkor csak ad egy borítékot egy kellemes kis összeggel. Épp ezért fontos, hogy mindenképpen jelezzük a kívánságainkat a meghívottak felé. Ha nektek is a pénz a legjobb megoldás, nyugodtan írjuk bele a meghívóba, hogy elkerüljétek a felesleges köröket. Ám ha tárgyi ajándékoknak is örülnétek, érdemes összeállítani egy listát, amiről lehet válogatni. Manapság az internet adta lehetőségek módot adnak arra, hogy ezt úgy osszátok meg a vendégkörben, hogy lehessen belőlük válogatni. Lehet követni, ha valaki valamelyiket „lestoppolta”, így elkerülhetőek a dupla meglepetések csapdái is.

És ezek még csak a legfőbb pontok voltak. De számos más terület van, ahol egy kis odafigyeléssel megkönnyíthetjük a meghívottak életét is. Épp ezért érdemes nyitott szemmel járni az esküvőkre, hogy megjegyezzük, mi mit tennénk jobbá, hogy mindenki igazán jól érezze magát.

Esküvő a vendég szemével
Esküvő a vendég szemével, fontos az ajándék