Ezért nagyszerű választás a gyémánt

Gyémántvásárlás

Ezért nagyszerű választás a gyémánt

A gyémánt örök – szokás mondani. És valóban, rendkívül időtálló anyagról van szó, azonban van a mondásnak egy másik oldala is: mindig is jó választás volt, és mindig is az lesz. Legyen szó ipari felhasználásról, egészségügyről, szépségiparról, befektetésről vagy az ékszeriparról, számos területen való felhasználhatósága hatalmas előnyt jelent. Ez utóbbi kettőt nézzük most meg.

Gyémántvásárlás

Befektetés

A befektetések világában jártasak tudják, hogy a gyémántban komoly potenciál rejtőzik. Bár a hatalmas nyereség elérésének nem ez a legmegfelelőbb módja, – ahogyan erről később lesz még szó – viszont éppen ebből eredően rendkívül stabil és megbízható befektetési forma.

Elsőként érdemes számba venni a gyémánt befektetés előnyeit általános szempontokkal.

  1. Olyan befektetés formáról van szó, amely probléma nélkül – értsd: hosszas jogi folyamatok nélkül – ajándékozható, átruházható vagy örökíthető.
  2. Időtálló befektetés. Mivel a gyémánt maga páratlanul időtálló anyag, befektetési formaként sem valószínű, hogy veszít értékéből, még hosszú távon sem.
  3. Az előbb gondolathoz kapcsolódva: befektetési formaként is időtálló. Gyémánttal a 4. század óta bizonyíthatóan kereskednek az emberek.
  4. Hosszú távon rendkívül jó befektetés. Minden csiszolású, színű, tisztaságú és méretű gyémántot figyelembe véve ára átlagosan évi 2-3%-kal emelkedik. Ugyanakkor a legkiválóbb darabok egy 10 éves periódus alatt akár több mint 100%-os árnövekedést is mutathatnak.
Gyémántvásárlás kíváló befektetés
Gyémántvásárlás kíváló befektetés

Ezzel pedig el is érkeztünk a befektetési jellemzőihez.

Befektetés előtt fontos tisztában lenni azzal, hogy a gyémántnak nem létezik világpiaci ára. Egyrészt rengeteg változó játszik szerepet az adott darab értékében, másrészt pedig eladótól és felvásárlótól is függ az ár.

Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a gyémánt árára sem az infláció, sem pedig a részvénypiaci trendek nincsenek hatással. Ez azt jelenti, hogy egyrészt prosperáló és válságos időszakokban is közel hasonló ütemben növekedik az átlagár, másrészt pedig a részvények és kötvények bonyolult hálójától közel teljesen független a gyémánt. Ma már ezért bevett szokás nagyobb vállalatoknál és befektetőknél, hogy pénzük egy részét a részvény-kötvény tőzsdén biztosítják, amelyek gyakran egymáshoz képest fordítottan mozognak, azonban pillanatok alatt hatalmas hasznot hozhatnak; egy másik (általában kisebb) részét azonban nemesfémbe vagy gyémántba fektetik, hiszen ezek árára nincsen hatással egy esetleges gazdasági összeomlás és emiatt hosszútávú biztosítékot jelentenek.

A korábbiaknak megfelelően végül nézzük meg a gyémánt “piacának” trendjeit az elmúlt évekből, hiszen végső soron ez az, ami megmutatja, kinek érdemes meglépni a befektetést.

Ahhoz, hogy a legjobb típusú befektetési gyémántról beszélhessünk, az adott darabnak meg kell felelnie néhány kritériumnak:

  • Csiszolás: kerek
  • Szín: a D-től Z-ig terjedő színlistán D és F között
  • Tisztaság: IF, VV1 vagy VV2
  • Súly: 1 karát és fölötte

Azon darabok, amelyek ezen kategóriák mindegyikében a legjobb minőséget képviselik, jelentős hasznot hozhatnak hosszabb távon. Példaként érdemes megemlíteni, hogy 2004 és 2014 között a kerek csiszolású, D színkódú (vagyis tökéletesen “színtelen”), IF tisztaságú, 3 karátos darabok ára 123%-kal nőtt. Ezen szám már csak azért is kiemelkedő, mert az említett időszakba esett a 2008-2009-es világgazdasági válság is, amely során a részvény- és kötvénypiacok hatalmas ütéseket szenvedtek világszerte és számos befektető vesztette el vagyonát percek leforgása alatt.

 

Végül pedig: mire is érdemes odafigyelni, ha a gyémántba való befektetés mellett dönt az ember?

  1. Ismerd a gyémántokat! Nem kell szakértővé válni befektetés előtt, viszont legalább a 4C ismerte szükséges ahhoz, hogy biztosan olyan drágakőbe fektess, amellyel kihasználhatod az összes pozitív hozadékát és lehetőségét a befektetésednek.
  2. Határozd meg a befektetés méretét, majd diverzifikálj! Praktikus okokból jobb több kisebb méretű darabba fektetni, így ugyanis szüksége esetén kisebb mennyiség is eladható, míg bizonyos darabok megtarthatók hosszabb időre, tovább növelve “hozamukat”.
  3. Megfelelő minőségűt vásárolj! Gyémántok esetében hatalmas üzleti bukást okozhat, ha a befektetés tárgya nem megfelelő, hamisított vagy csak rosszabb kategóriájú, mint azt vételkor hitte az ember. Éppen ezért jobb a teljes biztonságra törekedni, ismert és megbízható eladóktól vásárolni és valamely gyémánt “igazolvánnyal” (GIA, IGI, HRD) ellátott darabokat keresni.

Gyémántvásárlás

Ékszeripar

A gyémánt ékszerkészítés célú felhasználásának egyik legszebb oldala, hogy közel sem zárja ki az előbbi (befektetés) kategóriát. Hiszen ha igazán hosszú távú – évtizedekre szóló – befektetésre készülünk, igazán megengedhető, hogy az adott darabot egy ideig magunk vagy egy szerettünk viselhesse.

Bár sokszor úgy tűnhet, a gyémánt közel sem olyan ritkaság, hiszen számtalan embernek van gyémánttal díszített ékszere, a valóságban az ékszereknek mindössze körülbelül 5%-a készül ezen drágakő felhasználásával. Éppen ez a ritkaság biztosítja különlegességét, illetve értékét is – hiába van ma már lehetőség laboratóriumi körülmények között is előállítani a gyémántot, a természetes darabok ára magasabb, hiszen évmilliók alatt kialakult apró kis csodákról van szó.

Az ékszerészetben való felhasználásuk – és a gyémánt ékszerek megvásárlása – mellett 5 nagyon fontos érv szól, amik igazán tökéletes választássá teszik.

1. Elegáns és gyönyörű

Egy gyémánt ékszer olyan típusú megkoronázása a megjelenésnek, ami semmihez sem hasonlítható. Bármilyen alkalomra is kerül elő, viselőjének igazi fényt és csillogást kölcsönöz, kiemeli saját szépségét és elegánssá teszi megjelenését.

 

2. Csodát tesz az önbizalommal

A gyémánt viselése kivételes érzés. Ritkasága, semmihez sem hasonlítható csillogása magabiztossá teszi az embert, hiszen valódi természet alkotta tökély díszíti, így igazán “megengedheti magának”, hogy jól érezze magát a bőrében.

 

3. Törhetetlen

A gyémánt lényegében tényleg törhetetlen, ez pedig egy hatalmas plusz pont a gyémánt ékszerek számlájára. Bármilyen baleset éri, a keletkező kár szinte esélytelen, hogy magát a követ is érintse – így a darab ékje és egyben legértékesebb része sértetlen marad.

 

4. Sokoldalú

Bár ahogyan arról volt már szó, a legértékesebb gyémánt egy jól meghatározható típus, ezen drágakő sokak számára ismeretlen sokoldalúsággal rendelkezik. Csiszolása önmagában is sokszínűséget kölcsönöz neki, ez azonban szó szerint is értelmezhető, ugyanis a tiszta és sárgás színek mellett számos másik árnyalat is megtalálható belőle: kék, rózsaszín, zöld…

 

5. Jelentése van

A gyémánt különlegességéből adódóan a gyémánt ékszernek szinte minden esetben jelentése van. Legyen szó egy eljegyzési gyűrűről, amely egy közös élet kezdetét jelzi; egy gyémánt nyakékről, amely felbecsülhetetlen ajándék egy fontos esemény megkoronázásaként; vagy egy nyakláncról, amely a karácsonyfa alatt várt – jóformán elképzelhetetlen, hogy egy ilyen darabhoz ne fűződjön gyönyörű és érzelmes emlékek tömege.

Gyémántvásárlás

Ha ezek alapján a döntés ékszerbe való beruházásra vagy a korábban vásárolt gyémánt ékszerré alakítására esne, a legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, hogy a megbízott ékszerészben teljes egészében tudjunk bízni. Olyasvalakit kell találni, aki megérti a kéréseket, képes olyat alkotni, ami tökéletesen megfelel a meghatározott céloknak és kívánságoknak, a vásárlót pedig partnerként kezeli.

Erre tökéletes példa a Feil, amely több évtizedes tapasztalattal nyújt segítséget ügyfelek ezreinek. Szakértelmük testamentuma a számtalan pozitív visszajelzés, az eladott ékszerek tömkelege és hogy tudásukat nem rejtegetik, hanem bőkezűen osztják meg – így is segítve mindenkinek, aki őket választja. Legyen szó kész termékeikről vagy testreszabott, egyedi tervezésű darabokról, a Feil készségesen szolgálja ki ügyfeleit és segít, hogy a gyémánt mindenkinél problémamentesen foglalhassa el jól megérdemelt helyét – a képzeletbeli pedesztriál legfelső fokán.

Esküvői blog

Esküvőtervező

Esküvői idézetek

Esküvői zenék

Köszöntések

Idézetek lapja