Az eljegyzési gyűrű története

Az eljegyzési gyűrű története

Az eljegyzési gyűrű története

A szerelmesek a történelem kezdete óta adtak egymásnak jegyajándékot, az adott kor szokásainak megfelelően ez szinte bármi lehetett a kézzel készített tárgyakon át, a jegykendőig. Ismerős? Hazánkban sokáig nagyon divatos volt jegykendőt adni ajándékba.

De konkrétan, a jegyajándékként adott gyűrű a XV. században bukkant fel, vagyis ez lett az első írásban is megőrzött emlékű eljegyzési gyűrű. Tudod ki volt, aki kapta azt a gyűrűt?

Az eljegyzési gyűrű története
Az eljegyzési gyűrű története

Az első eljegyzési gyűrű története

Az első, írásos emlékekben megőrzött és napvilágra került eljegyzési gyűrű, a 15. században megtörtént eljegyzésnél szolgált jegyajándékként, ezzel évszázadokon átívelő hagyományt teremtve.

Az első eljegyzési gyárát Maximilian von Österreich adta menyasszonyának, Maria von Burgundnak. Ezzel megteremtve az ékszerként adott eljegyzési ajándékot, mely eleinte a tehetősek később pedig a középosztály számára is példáként szolgált.

A 19. században már hazánkban is felváltotta a jegykendőt a gyűrű, bár akkoriban még a karikagyűrűvel tették fel a sorsdöntő kérdést az urak, és húzták a hölgyeik bal kezére, mely aztán az esküvő napján átkerült a jobb kéz gyűrűs ujjára.

Jegygyűrű története
Az eljegyzési gyűrű története

Az eljegyzési gyűrű szimbólum

A gyűrű nem csupán jegyajándék. És közkeletű hiedelmek ellenére, nem csupán külvilágnak szóló csillogó szimbólum. A gyűrű a leendő társ számára egy szimbolikus ajándék.

Egy szépséges és értékes eljegyzési gyűrű jelképezi azt az elköteleződést, amit igazán komolyan gondolunk. Nem a próbaházasság, próba együttélés, hanem a szívbéli és törvényi elköteleződést is.

A jegygyűrű azt szimbolizálja, azt mondja, hogy a kapcsolatunkban megadok neked mindent, amit módomban áll és gondoskodni fogok rólad.

Az eljegyzési gyűrű története
Az eljegyzési gyűrű története

Hogyan válassz eljegyzési gyűrűt?

Az eljegyzési gyűrű választás szempontjai, a gyűrű anyaga, színe, a gyémánt formája, mérete és színe. Hagyományos, művészi vagy modern stílusa, a kő vagy kövek elhelyezkedése. A legfontosabb szempont pedig az, hogy ez a gyűrű összhangban legyen a hölgy hétköznapi stílusával is, és az érzelmi világával is, hiszen viselni fogja élete minden napján.

Ezért, az eljegyzési gyűrű legyen szép, a hölgy egyéniségre szabott és különleges. Méltó a meghozott döntéshez, a közös kapcsolathoz. A gyémánt eljegyzési gyűrűk szimbolizálják a kapcsolat komolyságát, a kő pedig a keménységet, amivel a kapcsolatot megőrizzük az élet hullámhegyein és völgyein át.

Esküvői blog cikkek