Esküvői illemkódex 3. – a menyasszony?

Tökéletes menyasszonyi cipő

Esküvői illemkódex 3. – mire figyeljen a menyasszony?

3 tipp, amit érdemes betartani

Az esküvő napja mindenekelőtt a menyasszony napja. Persze nyilván nagyon fontos a vőlegény számára is, meg hát feledhetetlen élmény az örömanyáknak. De elsősorban akkor is az aráé a főszerep.

Valljuk be: ő határozza meg elsősorban az esküvő stílusát, hangulatát. Ezen belül a legfontosabb kérdés, ami először felmerül. Hagyományos vagy inkább polgárpukkasztó legyen? Manapság legtöbben még mindig szeretik az elsőt választani. Nem is csoda. Hiszen gyermekkorunk óta látjuk a szebbnél szebb, klasszikus hagyományok szerint zajló szertartásokat, így aztán ez válik számunkra az etalonná.

A hagyományos hangulatú esküvő esetében viszont nem árt betartani néhány ki nem mondott szabályt – elvégre ez teszi azt igazán klasszikussá. Korábban már bemutattunk néhányat, amire az ifjú párnak érdemes odafigyelnie, illetve ejtettünk néhány szót az egyházi esküvőről is. Most kifejezetten a menyasszonyok számára hoztunk néhány jótanácsot.

Esküvői illemkódex menyasszonyoknak – az esküvői ruha

Manapság igen megengedőek az íratlan szabályok a menyasszony ruhájával kapcsolatban. Gyakorlatilag bármit viselhetünk, amihez éppen kedvünk van. Egy kivétellel: a klasszikus házassági szertartás általában tartalmaz egyházi ceremóniát is. Márpedig a templomi esküvőn nem illik fedetlen vállal, erősen kivágott dekoltázsban megjelennie a menyasszonynak. Erre még nyáron, nagy melegben is érdemes odafigyelni: ha mást nem, takarjuk el a hivalkodó részeket egy stólával. Persze ezt később, a szertartás többi részén nyugodtan levehetjük.

Esküvői illemkódex menyasszonyoknak – az esküvői ruha
Esküvői illemkódex menyasszonyoknak – az esküvői ruha

Összességében elmondható, hogy egy valódi, klasszikus esküvőn hosszú, hófehér, felsőtestet illendően eltakaró ruhában mondja ki a menyasszony a boldogító igent. Ha valaki a hagyományosat preferálja, akkor biztosan szívesen tartja ehhez magát.

Esküvői illemkódex menyasszonyoknak – autóval érkezés

Ha a jegyespár autón érkezik az esküvőre – márpedig ez igen gyakran előfordul –, nem mindegy, hogyan száll ki a menyasszony. Ezekre figyelj oda:

  • Sorrend: először a kísérőnek kell kiszállnia, aki az anyósülésen foglal helyet. Ő nyitja ki a menyasszony számára az ajtót, aki ezt követően száll ki.
  • A kiszállás módja:
    • először óvatosan tedd ki az kijárat felőli lábadat oldalra;
    • helyezd rá a testsúlyodat;
    • majd szépen lassan, kiegyenesedő derékkal lépjél ki.

A lényeg tehát az elegancia és a méltóság megőrzése. Ne kapkodd el, add meg a módját ennek is, hiszen sok tekintet fog rád tapadni. 🙂

Esküvői illemkódex menyasszonyoknak – a kötelező(?) tánc

Menyasszonyként nyilván hosszú sorokban állnak majd a férfiemberek, hogy megforgathassanak egy kicsit. Persze érthető, hogy egy idő után már túl fáradt leszel a folyamatos tánchoz. Fontos tudnod, hogy természetesen szabad visszautasítanod a felkérést, a fáradtságra hivatkozva. Ebben az esetben az etikett ajánlása: az elutasított felkérőt követőnek se mondj igent, akkor sem, ha vele szívesebben forognál egyet.

Esküvői illemkódex menyasszonyoknak – a kötelező(?) tánc
Esküvői illemkódex menyasszonyoknak – a kötelező(?) tánc

Esküvői illemkódex 1. – házasulandóknak

Esküvői illemkódex 2. – pár szó az egyházi esküvőről

Esküvői blog

Esküvőtervező

Esküvői idézetek

Esküvői zenék

Köszöntések

Idézetek lapja