Esküvői illemkódex 2. – pár szó az egyházi esküvőről

Egyházi esküvői illemkódex

Esküvői illemkódex 2. – pár szó az egyházi esküvőről

Bár már egyáltalán nem kötelező, de sokan döntenek úgy, hogy a polgári szertartás mellett egyházi esküvőt is szeretnének tartani. Nézzük mit diktál az egyházi esküvői illemkódex.

A vallás, jól tudjuk, egy olyan képződmény, aminek az egyik legfontosabb részei a hagyományok, szertartások, rítusok. Ezért nem csoda, hogy minden ezzel kapcsolatos eseménynek megvan a maga rendje, forgatókönyve, szabályai. És ha valaki ebben részt kíván venni, alapvető, hogy ismerje és betartsa azokat. Természetesen az egyházi esküvő lebonyolításának megvannak a maga hivatalos előírásai, erről mindenki tájékozódhat az esküvő megtervezésekor. De mi a helyzet az íratlan szabályokkal? Ezekben próbálunk most egy kis irányt mutatni.

Egyházi esküvői illemkódex

Egyházi esküvői illemkódex – a bevonulás

Azt sem árt tudni, hogy az egyes keresztény felekezeteken belül is akadnak különbségek az esküvői szertartás lebonyolításában. Más például a bevonulás rendje a katolikus és az evangélikus szertartások alkalmával.

  1. Katolikus esküvő

Itt kétféle variáció is lehetséges.

  1. Az ünnepélyes bevonulást a pap vezeti, mögöttük megy a házasulandó pár. Őket követik a tanúk.
  2. A papot a vőlegény követi vagy egyedül, vagy hozzátartozója (édesanyja), esetleg az egyik tanú kíséri. Utánuk jönnek a tanúk. Mikor megérkeztek az oltárhoz, hátrafordulnak, hogy végigcsodálják a menyasszony ünnepélyes bevonulását. Ő lehet egyedül vagy kísérheti édesapja, esetleg a tanúja.
  1. Evangélikus esküvő

Az evangélikus szertartás bevonulási etikettje ennél eggyel kevésbé kötöttebb. Ott a jegyespár a tanúkkal együtt bevonul az oltár elé. Amire viszont figyelni kell, hogy a férfi álljon a jobb oldalon.

A vendégek részéről alapvető elvárás, hogy mire megkezdődik az ünnepélyes bevonulás, mindenki foglalja el a helyét. A házasulók menete során senki ne legyen az útjukban, se előttük, se mögöttük. Azt se feledjék, hogy lehetőleg tiszteljék meg a házasulókat azzal, hogy állva nézik végig mind a ki-, mind a bevonulást.

Egyházi esküvői illemkódex

 

Egyházi esküvői illemkódex – a vendégek elhelyezkedése

Fontos tudni, hogy illik a párhoz minél közelebbi helyet foglalni a templomban, és nem valami hátsó ülésen lapulni. Természetesen legelöl az örömszülők helyezkednek el, mindegyik azon az oldalon, amelyiken házasulandó gyermeke áll. Lehetőleg kicsit oldalra helyezkedve tőlük, hogy jobban tudjanak gyönyörködni a párban. A tanúk is inkább a szélső helyeket foglalják el a sorban.

Egyházi esküvői illemkódex

Egyházi esküvői illemkódex – a jegyespár ünnepélyes esküje

Az egyházi esküvő egyik legjellegzetesebb és talán legfontosabb hagyománya, hogy a jegyespár nem a papnak, hanem egymásnak tesz fogadalmat. A pap instruál és mondja el a szöveget, melyet a feleknek el kell ismételni. Ennek ellenére azonban az ünnepélyes ígéretet a vőlegény a menyasszonynak, a menyasszony a vőlegénynek ígéri meg.

És valljuk be: így az igazi az ünnepélyes eskü. Egymás szemébe mélyedve fogadunk választottunknak örök hűséget, ezzel pecsételve meg szerelmünk ígéretét, egy egész életre szólóan.

Esküvői illemkódex 1. – házasulandóknak

Esküvői blog

Esküvőtervező

Esküvői idézetek

Esküvői zenék