Híres esküvők – esküvők az irodalomban bevezető

Eskövők az irodalomban

Híres esküvők – esküvők az irodalomban bevezető

A szerelem az egyik legkedveltebb téma az irodalomban. Nem véletlen, hiszen ez az élet egyik legnagyobb misztériuma. Sok elmélet született már róla, a két lélek egymáshoz való vonzódásáról, sőt a tudomány is próbált magyarázatot találni rá. A kémia, a feromonok – vagy inkább a közös érdeklődés hozza az embereket közel?

Valójában azonban elmondhatjuk, hogy még nem sikerült megfejteni ezt a titkot. Ezért lehet az, hogy a legtöbb írót és költőt izgatja a kérdés. És még ha nem is ez a fő témája egy-egy műnek, valahol, egy mellékszálon meglehetősen gyakran felbukkan a történeteikben.

Esküvők az irodalomban

Esküvők az irodalomban – és az alkotók körében

Ráadásul a különleges, kreatív elmék sokszor maguk is különlegesen élik meg a szerelmüket. Legtöbbször tragikus, beteljesületlen – vagy éppen ellenkezőleg, a szerelem házassággal végződik, de boldogtalan lesz. Persze olyanok is vannak, amelyek katasztrofálisnak tűnnek a környezetük szemében, mégis happy enddel végződnek.

Esküvők az irodalomban

Esküvők az irodalomban – a tipikus szerelmi történetek

Az irodalmi szerelmek legszimplább módja az, amikor két fiatal egymásba szeret, de valamilyen okokból kifolyólag nem lehetnek egymáséi. Ezek a történetek pedig arról szólnak, hogy hogyan küzdenek meg az akadályokkal, vagy hogyan győzi le szerelmüket az akadály. Ez utóbbi helyzetben leginkább feláldozzák magukat a szerelmükért. Tehát legjobb esetben is maximum odáig jutnak el, hogy a szerelmesek legyőzik a gátakat, és boldogan ülik meg esküvőjüket.

Az esküvő utáni hétköznapi életről, és arról, hogy valóban egymásnak valók-e, jóval ritkábban esik szó. Pedig lássuk be, ez igencsak fontos téma lenne. Hiszen a szerelem egyik legizgalmasabb talánya talán a szerelem tartóssága. Az, hogy elegendő-e ahhoz, hogy két ember egyenrangú társként le tudja-e élni az életét, kitartva egymás mellett jóban-rosszban.

Szerencsére – a meséken túl – a modernebb irodalmi alkotásokban már lehet találni példát arra is, hogy mi történik az esküvő után. Érdekes módon ezekben inkább a házasságok árnyoldalát mutatják be. Ritkább az a mű, ami nem csak említésszinten emlékezne meg az esküvő utáni életről. Azaz konkrétan azt mesélné el, hogyan házasodott meg két ember, és élt le egymás mellett boldogan 50 évet.

Esküvők az irodalomban

Esküvők az irodalomban – elsősorban a férfi alkotók körében

A női egyenjogúság előtérbe kerülése persze erre is hatással volt. A legfontosabb, amit ez a változás hozott, annak belátása, hogy milyen különbségek vannak a női és a férfi gondolkodásmód között. „Férfi és nő hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi a nőt, a nő a férfit.” – idézhetnénk Karinthyt.

És hát lássuk be: még mindig elenyészően kevés az igazán klasszikusnak és mesterinek mondott, nő által írt alkotás. Tehát az irodalmi művekben található szerelmek, esküvők és házasságok nagyrészt egy férfi szemüvegén keresztül mutatkoznak meg.

De vajon mit akarhat egyik és a másik? Az irodalmi alkotásokban a feministák szerint a férfiak elsősorban a külső vonzalom alapján választanak párt. A nők viszont éppen annyira vagy még inkább fontosnak tartják a szellemi egyenrangúságot.

Legyen bárhogyan is, érdemes megnézni néhány, az irodalomban található esküvő utáni életet. A későbbiekben bemutatunk néhány érdekes fiktív (jó vagy rossz), házasságról történetet.

Esküvői blog további cikkek