Esküvői érdekességek 3. – a menyasszony öltözéke régen és ma

Menyasszony öltözéke

Esküvői érdekességek 3. – a menyasszony öltözéke régen és ma

„A menyasszony öltözéke (veresses- vagy síró-ing, színes fóta, keptár)

az általános ünnepi viseletből kiválogatott legszebb darabokból áll. […]

A menyasszony gúnyája […] kivéve a keptárt, kozsókot, bundát,

amelyet a falubeli ismerős, rokon szűccsel készíttetnek el,

a nagyszoknyát és vesztont, amelyet háziszőttes posztóból

a falubeli szoknya-szabóval varratnak, és a gúnyás-ládát

mind otthonról, teljesen házilag készült holmikból telik ki.”

(Dr. Kós Károly, Szentimrei Judit, Dr. Nagy Jenő: Moldvai csángó népművészet)

A „menyasszonyi ruha” kifejezés hallatán legtöbbünknek elsősorban egy hófehér, habos-babos ruhaköltemény jut eszébe. De az az igazság, hogy valójában manapság már szinte bármi megengedett – persze bizonyos határokon belül, például az egyházi szertartás nem mindent engedélyez azért. De az ilyeneket leszámítva a lehetőségek szinte korlátlanok. Lehet színes, lehet rövid, sőt, lehet akár nadrág is a szoknya helyett.

Menyasszony öltözéke

Ám ez nem mindig volt így.

A menyasszony öltözéke régen

Tudniillik ugyanis, hogy régebben nem is készítettek külön ruhát az esküvőre. A menyasszonyok és büszke anyukájuk egyszerűen körbenéztek a ruhásszekrényben, és kiválasztották a legszebb, legújabb és leginkább ünnepi darabokat. Ezekből állították aztán össze a leány esküvői öltözékét. Mivel pedig a különböző tájegységeken különböző népviselet volt divatban, a menyasszonyok az adott szokás szerinti viseletben esküdtek meg. A kevésbé hagyományőrző és vallásos helyeken azonban már ekkor is külön ruhát varrattak a házasuláshoz – írja a Magyar Néprajzi Lexikon.

A menyasszony öltözéke – színváltozatok

Érdekes módon hazánkban a századfordulón kifejezetten csak színes ruhában esküdtek a lányok. (Ezt a szokást napjainkban Erdély őrizte meg, ahol még most is a hagyományos régi magyar, legtöbbször piros mintás öltözék járja.)

Ezt követően a fekete lett az menyasszonyi ruha színe, vélhetően ünnepélyes hatása miatt.

Ezután újra a színes esküvői öltözék hódított, majd még a múlt század végéig a fehér és árnyalatai voltak a legelfogadottabbak.

Menyasszony öltözéke

A menyasszony öltözéke – érdekességek a népi hagyomány világából

Mai szemmel az esküvői öltözék tekintetében is furcsa szokások voltak divatban régen, ezekből szemezgetünk néhányat:

 • A római katolikus falvakban a menyasszonyok ruhája megegyezett lánykori viseletükkel. Ám az elkészítéskor előre úgy készítették el, hogy alkalmas legyen az esküvői alkalomra is.
 • Mivel a házasságkötéseket általában késő ősszel vagy farsang idejére időzítették, a menyasszony gyakran viselt melegebb öltözéket is. Ez leginkább valamilyen felsőruhát jelentett, és a praktikum mellett az ara családjának vagyoni helyzetéről is adott információkat.
 • Különböző térségekben különböző esküvői kiegészítők voltak jellemzőek:
  • Karádon cifra ködmön
  • Kazáron rókaprémes mente
  • Torockón fehér palást
  • Szilágyságon fehér guba
 • A legjellemzőbb kiegészítő mégiscsak a párta volt. Ez volt hivatva legmarkánsabban jelezni a hölgyek menyasszonyi állapotát.
 • A koszorú is fontos viseletnek számított. Némely különösen hagyománytisztelő helyeken ennek szem feletti részéről pántlikák lógtak az ara arca elé. Funkciójuk a rontás elleni védelem volt, de Turán például „szégyenpántlikának” hívták.

Menyasszony öltözéke

Esküvői érdekességek 2. Hagyományaink eredete

Esküvői érdekességek, 5+1 fura hagyomány a nagyvilágból