Esküvői érdekességek 2.

Esküvői sorfal

Esküvői érdekességek 2.

Hagyományaink eredete

Az esküvő szertartása és az ahhoz kapcsolódó szokások legtöbbje még ma is élénken él és virul. A legtöbben örömmel használunk fel minél többet belőle e jeles alkalom ünneplésére.

De mára már ezeknek a hagyományoknak az eredete, jelentése homályba vész, nem tudjuk, miért is alakultak ki, mi értelme volt. Sőt, van, amelyik egyenesen furának tűnik. Mindenesetre ettől függetlenül még szórakoztatóak, és csak még oldottabbá teszik a hangulatot. Nézzünk most meg néhányat, mégis, mi okuk volt rá felmenőinknek régen, hogy komolyan vegyék ezeket a szertartásokat.

Esküvői érdekességek – miért hívják esküvőnek?

Sokan talán nem is gondolnak bele, bár az „esküvő” szó egyértelműen az esküre, a fogadalomra utal. Az esküvői szertartás során a menyasszony és a vőlegény Isten előtt tesz ígéretet arra, hogy kitart egymás mellett jóban, rosszban. Hazánkban a XV-XVI. század óta nevezik így ezt a neves eseményt. És bizony régebben ezt az ünnepélyes esküt sokkal komolyabban is vették, mert egy életre szólt.

Esküvői érdekességek

Esküvői érdekességek – a gonosz szellemek elűzését segítő hagyományok

  • legénybúcsú

Manapság már leginkább arra jó, hogy a vőlegény még egyszer „jól kitombolja magát”, mielőtt „a házasság igájába hajtja a fejét”. Így könnyebben fogja elfogadni, hogy ezentúl asszonya lesz „ura és parancsolója”.

Régen viszont az italozás, mulatozás mellett szándékosan csaptak nagy zajt. Az edények csörgetése, csapkodása arra szolgált, hogy elijessze az ártó szellemeket.

  • merőkanáltánc

Ugyanezt a célt szolgálta, csak éppen itt a pár mindkét tagja közösen szaladgált nagy hanggal, hogy elijessze a gonoszokat.

  • a menyasszony átvitele a küszöbön

Ismét csak azért vált szokássá, hogy becsapják a szellemeket. Ha a vőlegény karjában viszi át párját lakásuk küszöbén, talán nem tűnik fel nekik, hogy két ember lépett be.

Esküvői érdekességek – akadályok legyőzése

A házasulóknak sok esetben be kell bizonyítaniuk, hogy érdemesek egymásra, és képesek lesznek a felmerülő akadályokat közösen legyőzni.

  • a lakás feldúlása

Amikor a vendégek a pár lakásában garázdálkodtak, a puszta jó szándék vezérelte őket. Azzal ugyanis, hogy óriási rendetlenséget okoztak, csak arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a házasság bizony nehézségekkel lesz teli.

  • esküvői sorfal

Az esketés után, a templomból kijövet az ifjú házasoknak át kell verekedniük magukat a vendégek által alkotott sorfalon. Ha sikerül, „szabad utat nyernek” a házassághoz.

Ennek egy változata még ma is sok faluban divatos: itt a nyers erő helyett inkább a „lekenyerezés” segíthet. Az ifjak pénzzel, borral, édességgel vásárolják meg a szabadságot.

Esküvői érdekességek: Esküvői sorfal
Esküvői érdekességek: Esküvői sorfal
  • a menyasszony elrablása

Régen ennek sokkal komolyabb tétje volt, mint azt ma gondolnánk. Ez ugyanis a vőlegény rátermettségét tesztelte elsősorban. Ha a szertartás során sikerül előle elrabolni kedvesét, akkor nem is érdemli meg őt párjának.

Esküvői érdekességek, 5+1 fura hagyomány a nagyvilágból