Karikagyűrű és társaik, avagy gyűrű kisokos esküvőre

Karikagyűrű

Karikagyűrű és társaik, avagy gyűrű kisokos esküvőre

Annyiféle elnevezés létezik az esküvőn használatos gyűrűk tekintetében, melyek sokszor ugyanazt jelentik. Ideje tisztába tenni, hogy melyik gyűrű mire is való egy esküvőn: karikagyűrű, jegygyűrű, eljegyzési gyűrű, lánykérő gyűrű, kísérő gyűrű.

Jegygyűrű vagy karikagyűrű

A jegygyűrű és a karikagyűrű tulajdonképpen egy és ugyanaz. A karikagyűrű, vagy más néven jegygyűrű, az a gyűrű, amellyel a nagy napon megpecsételitek szerelmeteket. Ezt a menyasszony és a vőlegény általában együtt választják ki még az esküvőt megelőzően. Ez tehát semmiképpen sem az a gyűrű, amivel a férfi térdre ereszkedik kedvese előtt.

Sok helyütt szokás, hogy ezeket a gyűrűket már esküvő előtt viseli a jegyespár. Ilyenkor esetleg lehet különbség a kétféle megnevezés között. Az esküvő előtt hordott karikagyűrű a házasság megkötésével válik jegygyűrűvé.

A férfiak részéről a karikagyűrű kiválasztása kisebb rizikóval jár. A hölgyek ugyanis legtöbb esetben már pontosan tudják, milyen lesz számukra a tökéletes jegygyűrű.

Karikagyűrű

Eljegyzési gyűrű, lánykérő gyűrű

Hasonlóan az előzőben említett gyűrű fajtákhoz, az eljegyzési gyűrű és a lánykérő gyűrű is egyazon dolog csak kétféle megnevezéssel. Az eljegyzési gyűrű, vagy másképpen lánykérő gyűrű az a gyűrű, amivel a nagyszabású romantikus filmekben a férfi féltérdre ereszkedve, remegő hanggal megkérdezi választottját: Hozzám jössz feleségül?

A filmekben ez általában egy egyköves gyűrű, esetleg gyémánt gyűrű. De a valóságban ez természetesen nem feltétel. Sőt, a lényeg, hogy minél inkább sikerüljön olyan eljegyzési gyűrűt választani, ami leginkább a kiválasztott hölgy személyiségéhez és mindennapjaihoz illik.

Eljegyzési gyűrű

Kísérő gyűrű

A kísérő gyűrűt sokan tévesen plusz egy gyűrűnek gondolják az eljegyzési gyűrű után. Valójában a kettő egy és ugyanaz. A kísérő gyűrű az, ami a karikagyűrűt kíséri, más néven eljegyzési gyűrű vagy lánykérő gyűrű.

(Régi magyar szokás szerint a kísérő gyűrűvel a férfi a házasodási szándék komolyságát fejezte ki. Ma már ez a hagyomány szinte teljesen kihalni látszik. Ma már szinonimaként használjuk az eljegyzési gyűrűre.

Melyik gyűrűt melyik kézen viseljük?

Az elején meg kell jegyeznünk: nincsenek kőbe vésett szabályok. Többféle szokás létezik az esküvői gyűrűk viselésével kapcsolatban. Itt ezeket gyűjtöttük össze.

Az eljegyzési gyűrűt lánykéréskor a hölgy bal kezének gyűrűs ujjára húzzák föl. A házasság megkötésénél az eljegyzési gyűrű maradhat bal kézen, a jobb kéz gyűrűsujjra pedig felkerül a jegygyűrű.

Egy másik variáció szerint pedig az “IGEN” kimondása után, amikor a jegygyűrű felkerül a jobb kéz gyűrűsujjára, akkor az eljegyzési gyűrűt ugyanerre az ujjra húzzák rá, mint kísérő gyűrűt.

Megint egy másik szokás szerint (ez a ritkább), mindkét gyűrűt a bal kéz gyűrűs ujján viselik, mégpedig azért, mert a bal kéz negyedik ujjában van egy ütőér, ami a szívhez vezet.

Amikor pedig már az esküvő előtt is viseli a pár a karikagyűrűket, akkor rendszerint esküvő előtt a bal kézen hordják, majd esküvő után átkerül a jobb kéz gyűrűs ujjára, mint jegygyűrű. Ez persze mind szokás kérdése, és itt is igaz a népszerű közmondás: ahány ház, annyi szokás.