Esküvői bakik a királyi családokban

Esküvői sorfal

Esküvői bakik a királyi családokban

avagy még a legnagyobbak is hibázhatnak

Mindenki tökéletes esküvőről álmodik, de hiába tervezünk meg jó előre mindent alaposan, mindig előfordulhatnak baklövések.

Egy átlagos, „hétköznapi” esküvőn ez még bocsánatos lehet. De képzeljük el, ha olyanokkal történik, akik az egész világ szeme előtt esküsznek hűséget a párjuknak! Azt gondolhatnánk, hogy ilyesmi nem is igen fordulhat elő, hiszen ott egy komplett sereg dolgozik azon, hogy minden tökéletes legyen. És mégis! Elvégre a királyok és a mögöttük állók, hiába gondoljuk őket felettünk állónak, ugyanúgy emberek, mint mi. És az ember, tudjuk jól, bármikor hibázhat.

Talán mi is könnyedebben állunk hozzá saját nagy napunkhoz, ha ezzel tisztában vagyunk, ezért most megmutatjuk a királyok emberi oldalát. Lássunk néhány esküvői bakit az uralkodók világából.

Esküvői bakik a királyi családokban – régen is megtörténhetett a baj

II. Hardeknut Knutsson
II. Hardeknut Knutsson

 

Kezdjük talán egy kevésbé ismert fenség kevésbé vidám történetével. II. Hardeknut Knutsson Dánia társkirálya és később Anglia királya volt 1035. és 1042. között. Kivételesen nem a saját esküvőjén történt meg (ő maga sose hajtotta fejét a házasság igájába), hanem egy barátjáén. A párra mondott tószt során egyszer csak összeesett és meghalt. Az máig vitatott, hogy a sok evés-ivás, mulatozás okozta szívroham vagy esetleg mérgezés volt az oka.

De evezzünk inkább könnyedebb vizekre! Marie Antoinette még nem volt 15 éves, mikor 1770-ben férjhez ment a későbbi XI. Lajoshoz. Ám a már akkor is királyi termetére szabott ruhája kissé szűknek bizonyult, ami nem lehetett szegénynek túl kellemes érzés. A fáma szerint a fűzőjét nem is tudták összekapcsolni, így a hátából bizony kivillant egy rész…

 

 

Esküvői bakik a királyi családokban – zavarba ejtő nyelvbotlások

Diana

 

 

 

Nem kímélte a balszerencse Charles herceg és Lady Diana esküvőjét sem. Károly nyelve kissé megbotlott a fogadalom során. Ahelyett, hogy „véled minden világi javamat megosztom” olyasmi sikeredett, hogy „minden javadat megosztom veled”.

Lady Di is lányos zavarban lehetett, mivel neki párja nevének kimondása okozott gondot. A valódi, teljes (és lássuk be, kissé bonyolult) „Charles Philip Arthur George” helyett „Philip Charles Arthur George” sikeredett.

 

Esküvői bakik a királyi családokban – napjainkban sem megy minden zökkenőmentesen

A 2000-es évek királyi esküvőit sem kímélte a sors. A dán Natália hercegnő 2010-ben esküdött örök hűséget német kedvesének. Ám esküvője számunkra leginkább azért marad emlékezetes számunkra, mert elfelejtette magával vinni esküvői csokrát.

Erzsébet királynő fia, Vilmos esküvője sem zajlott teljesen zavartalanul. Katalin hercegnővel történő hintós bevonulásukat egy megbokrosodott ló zavarta meg. Ledobta magáról lovasát, és elvágtázott a pár mellett, de szerencsére ennél komolyabb baleset nem történt.

Vilmos és Katalin
Vilmos és Katalin foto forrása: origo.hu

Látható tehát, hogy bakik még a legjobb házakban is előfordulnak. Ám mégsem történik eget rengető tragédia, ha valami nem úgy sül el az esküvőn, ahogyan szeretnénk. Ezért neked is teljesen felesleges ezen izgulnod. A lényeg mindössze annyi: ne ess pánikba! 🙂

Esküvői bakik 1. – bevezető