Esküvői meghívás – Hogyan fogjunk hozzá?

Esküvői meghívás

Esküvői meghívás, az esküvői meghívó az első kézzelfogható hír a ifjú pár egybekelésének közelgő időpontjának eseményéről. Az esküvői meghívó minden olyan pontos információt tudat a rokonsággal, barátokkal,ismerősökkel ami az esküvővel kapcsolatos. Régi hagyományt követnek nagyon sokan a mai napig és személyesen keresik fel a meghívandó vendégeket. Sokan azonban a modern kornak megfelelően már a telefonos vagy emailben történő esküvői meghívást részesítik előnyben. Melyik a jobb választás?

Esküvői meghívás telefonon, emailben

A modern kor eme vívmányai, kissé személytelenné teszik a nagy napra történő meghívást. Egy rövid telefon, melyben elsoroljuk mikor és mi is lesz, kissé olyan érzetet kelt, mintha nekünk sem lenne olyan fontos esemény. Gondoljunk arra is, hogy az idősebb rokonok még nem a fejlett technika használói, könnyen akár sértődés is lehet a vége, ha nem szánunk rájuk megfelelő mennyiségű személyes időt.

Ezzel szemben rohanó világunk fiatalabb tagjai között működhet az ilyen hideghívásszerű rövid megbeszélés. Csak a lényeg, a pontos idő, a hely, kit hova és mikorra várunk. A fiatalabb korosztály többsége már telefonon és emailben „éli” életét, időt spórolnak maguknak, nekik már szinte nem is elvárás a személyes jelleg.

Távolabbi ismerősök és olyan egyéb vendégek, akik csak a szertatásra jönnek talán könnyebben elfogadják és megértik az esküvői meghívás eme formáját.

Esküvői meghívás személyesen

 

A közeli családtagok, rokonok, barátok szívesen osztoznak örömünkben. Ajánlott velük időt egyeztetni és személyesen felkeresni, meghívni őket az esküvőre. Nekünk is jól esik a nagy eseményről beszélni, a megismerkedésünkről, kitartó szerelmünkről. Átadásra kerül az esküvői meghívó, amely nem csak a házasulandóknak, de a meghívott vendégeknek is örök emlék marad.

 

Esküvői meghívás . A meghívó átadása

Az esküvői meghívó az első dokumentum, ami az esküvővel és a házasságkötéssel kapcsolatos információkat részletesen tartalmazza.  A vendégek ebből nyerik az első benyomást a nagy napról, a pár házassággal kapcsolatos érzéseiről, gondolatairól, a stílusból következtethetnek az esküvő várható hangulatáról.

A szóbeszédet, találgatásokat, a sejtelmes utalásokat a boríték átadásakor a bizonyosság váltja fel, megjelölik az esküvő idejét, helyét, a szertartást követő díszvacsora vagy lakodalom helyét. Különlegesnek, egyedinek a pár egyéniségét tükrözőnek, stílusában alkalomhoz illőnek kell lennie. Hiszen maradandó emlék ez, sokszor generációkon keresztül őrzik a családok, sokszor a fotóalbummal egyenértékű ereklye.

Készítheti a pár saját kezűleg, megbízhat nyomdát, tervező céget, szövegírókat, grafikusokat a meghívó egy részének vagy akár egészének tervezésével, kivitelezésével. Ha nem akarunk újítani, sokféle sablon és stílus közül választhatunk, szorgos kutatómunkával biztosan találunk elképzeléseinknek megfelelőt interneten, fórumokon, magazinokban, katalógusokban.

Amennyiben már eldőlt, hogy elegáns, humoros, klasszikus az elképzelt stílus, melyik a legjobban hozzánk illő színvilág. A kiválasztott meghívóhoz legtöbbször rendelhető ültetőkártya, menükártya, vendégkönyv is. Szerkezetét tekintve létezik kártyás meghívó, francia hajtogatott, hajtogatott, pausszal készült vagy pausz rátétes meghívó, vágott meghívó, tekercses, organza zsákos és fényképes meghívó is.

A meghívónak harmonizálnia kell a borítékkal, a későbbi menükártyákkal, ültetőkártyákkal az esküvő további díszleteivel is.

Tippek az esküvői meghíváshoz

  • Ha szűkös az esküvői költségvetésünk. ha rengeteg a barátunk, ismerősünk, ha meghitt és családiasan szűk körű esküvői vendégfogadás a vágyunk, akkor a vendégek egy részét csak az esküvői ceremóniára hívjuk meg.
  • Készüljön többféle meghívó, legyen akit csak a ceremóniára hívunk meg és lesznek olyanok akik az azt követő vacsorás lakodalomra. Ezeket előre döntsük el,még véletlenül se a meghívás alkalmával keresgessük a nekik szóló meghívót.

Mikor történjen az esküvői meghívás?

Az esküvő dátuma előtt a minimum 2 hónappal előre már érdemes mindenkivel tudatni a nagy esemény dátumát. A meghívott vendégeknek is szükségük lehet az időpont szabaddá tételére. Előfordulhat, hogy új ruhát vásárolnának, vagy valamilyen ajándékkal kedveskednének, aminek a beszerzése szintén időigényes.