Esküvő szabadban – tippek, mikre figyeljünk

Esküvő szabadban

Esküvő szabadban – tippek, mikre figyeljünk + 1 csodálatos helyszínötlet

Az egyik legromantikusabb módja a házasságkötésnek, ha valamilyen gyönyörű, egzotikus külső helyszínt választunk az egybekeléshez.

Ám hiába tűnik nagyon vonzónak a szabadtéri esküvő, ha nem gondoljuk át előre, szervezzük meg okosan, érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések. Most adunk nektek pár tippet, amire ha odafigyeltek, kevesebb eséllyel következhet be nem várt esemény.

Esküvő szabadban
Esküvő szabadban

Esküvő szabadban – mikre figyeljünk?

Az első és legfontosabb kérdés talán az, hogy a teljes esküvőt a szabadban szeretnénk, vagy csak egy részét? Az előbbi esetében mindenképpen érdemes legalább fedett sátrakat biztosítani arra az esetre, ha netán eleredne az eső. De nézzünk további konkrétumokat.

  • az esketési szertartás

Amennyiben csak polgári esküvőt tartotok, a helyszín kiválasztását követően két teendőtök van:

  1. egyeztetni kell a helyi illetékes anyakönyvvezetővel, hogy vállalja-e a kültéri esketést
  2. engedélyt kell kérni a területi jegyzőtől az esküvő megtartására

Az egyházi esketés már kicsit több leküzdendő akadályt tartogathat. Tudni érdemes ugyanis, hogy római katolikus esküvőt csak felszentelt helyen szabad tartani. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben a pap csak templomban vagy kápolnában mondhat áment a házasságotokra. Általánosan elmondható, hogy akarjatok bármilyen vallásos esketést, mindenképpen érdemes a szokásokat feltérképezni, illetve egyeztetni a képviselőivel az esküvő megtervezése során. Ideális esetben biztosan tudtok találni olyan megoldást, ami megfelel a feltételeknek, és a ti elképzeléseiteknek.

Esküvő szabadban
Esküvő szabadban

Mindkét esetben megtehetitek, hogy magát a hivatalos esketést előre szűk körben megejtitek. Ezt követően pedig a szélesebb közönség számára sokkal könnyebben megrendezhettek egy nem hivatalos, „álesküvőt” egy szertartásvezető segítségével.

  • az előre nem jósolható tényező: az időjárás

Mikor kitaláljátok az esküvő időpontját, az évszak adhat némi támpontot arra, hogy várhatóan milyen lesz akkortájt az idő. Ám biztosat gyakorlatilag már csak aznap lehet tudni, ezért mindenképpen érdemes előre felkészülni az esetleges nem várt időjárási eseményekre. Készüljünk esőre, szélre, túl meleg vagy túl hideg időre is!

Szabadtér esetén ugyancsak nem szabad elfeledkezni az apró élőlényekről sem: védekezzünk a szúnyogok, kullancsok, egyebek ellen is!

  • a jól bevált B-terv

Minden olyan helyzetben, amikor mi magunk nem tudunk mindent 100%-ban kontrollálni, óriási megnyugvást adhat, ha van egy alternatív B-tervünk rá. Nincs ez másként a szabadtéri helyszínnél is. Már csak azért, mert ha bebiztosítottuk magunkat, nagy eséllyel nem lesz szükség az igénybevételére.

Esküvő szabadban
Esküvő szabadban

Esküvő szabadban – egy tökéletes álomhelyszín

És végül a figyelmetekbe ajánlanánk egy különleges, csodálatos hangulatú helyszínt, ahol mindenre gondolnak, ami felmerülhet. Ez pedig nem más, mint az Alcsúti Arborétum. Budapesthez közel, ősfás környezetben, egy ellenállhatatlanul romantikus kis kápolna várja az esküdni vágyókat, ráadásul a közelben fedett helyszín is akad. Lehetne ennél varázslatosabb esküvőt elképzelni?