Esküvő gyerekekkel – így szervezd

Esküvő gyerekekkel

Esküvő gyerekekkel – így szervezd, hogy gyerekbarát legyen!

Régen ugyebár az esküvő, a házasság volt az előszobája annak, hogy ősanyáink teljesíthessék szent küldetésüket, azaz világra hozhassák gyermekeiket. A kor, életünk és szokásaink azonban változnak. Ki ne járt volna már olyan esküvőn, ahol az összeadandó pár sarjai ültek az első sorban?

De nem is kell feltétlenül ilyen modern felfogásban gondolkozni ahhoz, hogy tisztában legyünk valamivel. Manapság a kisgyermekek részvétele a házasság eseményén nemcsak elfogadott, de kifejezetten megszokott, gyakorlatilag mindennapos. Az egészen picurka, karon ülő babáktól a 2-3 éves banditákon vagy éppenséggel tündérvirágszálakon át egészen a tinikig. Hiszen barátaink és rokonaink is megelőzhettek minket egy kicsit, és tarthatnak már a szülői fázisban.

Hogyan kezeljük ezt a helyzetet úgy, hogy az mindenkinek jó legyen?

Esküvő gyerekekkel
Esküvő gyerekekkel

Esküvő gyerekkel – úgy, hogy nekünk legyen jó

  • Mindenekelőtt: örüljünk!

Hiszen a boldog, gyermeki kacagás, gügyögés egészen varázslatos hangulatot tud adni az esküvői szertartásnak. Ha pedig netán eltörik a mécses, és éppen elnyomja a legfontosabb pillanat, az „igen” kimondásának szertartását – az sem baj! Gondolj bele: mikor te tartod a kezedben eljövendő gyermekedet, és próbálod megvigasztalni, milyen csodálatos emlékeket fog felébreszteni benned a nagy napról! A gyermekek csak még vidámabbá, oldottabbá teszik az ünnepélyes eseményt.

Esküvő gyerekkel – úgy, hogy nekik legyen jó

Tudvalevő, hogy gyerekszemmel nézve egy ilyen esküvő könnyen lehet fárasztó és unalmas. Végigállni vagy -ülni a hosszú egyházi szertartást – bizony nem a rövid türelmű gyermekeknek találták ki. Ha ők képesek ezt az áldozatot meghozni érted, az dukál, hogy cserébe mi is adjunk nekik valamit.

Ez például lehet az, ha mindenféle izgalmas játékot, játéklehetőséget biztosítotok neki a későbbi, oldottabb programok alatt.

  • Képzeld el például, hogy örülnének, ha a vacsoraasztalon a tányérok mellett ott várná őket egy-egy szappanbuborék-fújó dobozka!
  • Vagy különíts el számukra egy kis „játéksarkot”. Itt együtt lehetnek társaikkal, és egymást szórakoztathatnák – adott esetben némi előre biztosított játékkal együtt. Persze azért ne legyen annyira elkülönült az a hely, hogy az aggódó anyai szemek ne tudják őket folyamatosan figyelemmel követni.
  • Ha pedig még külön felbérelsz számukra egy csak velük foglalkozó animátort is… Akkor biztos lehetsz benne, hogy még felnőtt korukban is emlegetni fogják esküvőd élményét.

Esküvő gyerekkel – úgy, hogy mindenkinek jó legyen

  • Használd ki a gyermekekben rejlő lehetőségeket!

Egy aprócska, rózsaszín ruhás koszorúslány, vagy egy mini, öltönyös úriember, aki komoly, ünnepélyes arccal, óvatosan egyensúlyozza a párnán a jegygyűrűket… Lehet ezeknél meghatóbb és emlékezetesebb képeket elképzelni? Ugye, hogy nem? 😉 Hidd el, ők boldogan, hasznosságuk tudatában felelősségteljesen fogják elvégezni a rájuk bízott feladatokat, a násznép szíve pedig el fog olvadni a láttukra. Nem beszélve a büszke szülőkről, akik mindent megtesznek majd azért, hogy az esküvőd minden perce meg legyen örökítve. Nem kétséges hát, hogy ily módon mindenki jól jár, és boldog lesz.

Hm.. tulajdonképpen gyerekek körében házasodni jó dolog. Vedd észre te is a pozitív oldalát!