Esküvői meghívó, kinek készül?

Esküvői meghívó

Esküvői meghívó, kinek küldjünk?

„Minden könyv egy idézet; és minden ház egy idézet
az összes erdőtől, kőfejtőtől és a bányától; és minden ember egy idézet az összes ősétől.”
(Ralph Waldo Emerson)

Napjainkban az idézethasználat reneszánszát éljük. Nagy tehetségű költőink, íróink annyi mindent megírtak már. Ezért gyakorlatilag nem létezik már sem téma, sem érzelem, sem semmi, amiről még ne hallottunk volna valamilyen formában. Valljuk be: az ihlet, a kreativitás képes igazán a tartalmat olyan formába önteni, „becsomagolni”, ami ékesebb minden saját szónál. Legtöbben tehát úgy érezzük, önmagunkat, legbelsőbb érzelmeinket legigazabbul egy módon tudjuk igazán kifejezni. Mások által korábban már oly szépen eldalolt, szépen csengő, muzsikás szavakkal.

Így hát magasztos, ünnepélyes, különleges események alkalmához különösen kedves ötlet megtalálni a leginkább illő szöveget. Ez aztán röviden, ám annál frappánsabban összegzi azt, amit mi valójában gondolunk róla. Hogyan is lehetne hát kivétel ez alól az esküvő, két élet összeolvadásának szertartása?

Esküvői meghívó
Esküvői meghívó

Esküvői  meghívó idézetek – kik szólnak kikhez?

A házasságkötés alkalmából ráadásul több szereplőnek is van lehetősége szólni egymáshoz. Így lehet keresni idézeteket

  • a házasulandóknak
    • a meghívottak számára
    • közeli családtagok, szülők számára
    • egymás számára

és persze

  • az esküvőn résztvevőknek a házasulandók számára
    • külön kiemelve a közeli családtagokat (szülőket)
  • végül pedig természetesen a násznépnek is van lehetősége kimondani érzéseiket a vőlegénynek és a menyasszonynak.

Esküvői meghívó – hogyan szólnak a címzetteknek?

A szavakkal történő ilyetén játék az esküvő kapcsán legelőször a házasulandók részéről kezdődik.  Mikor már eldöntötték, kikkel szeretnék megosztani a nagy esemény ünnepét, a következő lépés a meghívottak értesítése. Ez pedig írásban jut el a címzettekhez.  Természetesen az üzenet legfontosabb részei a gyakorlati információk: kik, mikor, hol, hogyan házasodnak össze. De ezeket a kissé száraz adatokat nem is lehetne másként jobban feldobni, mint egy csodásan összefoglalt esszenciával a pár döntéséről:

„Sorsunk egybefonódik
e szép, téli napon:
most már együtt sodródunk,
ugye, csillagom?”

Schrenk Éva

Az ifjú vőlegény és ara a házasságkötés során szóban gyakorta meg szokta köszönni szüleinek az értük hozott megannyi áldozatot.

„Köszönöm Neked, hogy összezsugorodtál akkorára, mint én, hogy játszhass velem, majd újra óriássá váltál, amikor oltalomra volt szükségem.”

Pam Brown

Esküvői meghívó
Esküvői meghívó

A násznép tagjai persze bármikor odamehetnek a házasulandókhoz, hogy élőszóban elmondják, mennyire örülnek, és milyen sok boldogságot kívánnak nekik. De még személyesebb üzeneteket tudnak küldeni akár a nászajándék mellé a kísérőkártyára vagy az esküvői vendégkönyvbe.

Legyen a te forrásod áldott,
és örvendezz a te ifjúságod feleségének.
A szerelmes szarvas, és kedves zerge,
az ő szerelmében gyönyörködjél szüntelen.
Példabeszédek 5,18-19

Persze sok egyéb alkalom is adódik egy ilyen különleges alkalom során, hogy kicsit gyönyörködhessünk a szép szavak csengésében. És ezzel nemcsak magunknak teszünk jót, hanem az alkotásoknak is. Hiszen nincs is nagyobb dicsőség egy remekmű számára, mint ha sokszor forog közszájon! Éltessük együtt és sokáig a boldog párokat – és a halhatatlan, örök értékű és érvényű szómágiákat!

További szebbnél szebb esküvői idézetet találsz az Esküvői blog oldalán

Esküvői meghívó
Esküvői meghívó